Hvad er impotens, og hvad er symptomerne?

Impotens, også kaldet erektil dysfunktion (ED), kan være en total manglende evne til at opnå erektion, en inkonsekvent evne til at gøre det eller en tendens til kun at opretholde korte erektioner. Det kan forekomme sporadisk eller ske hver gang du forsøger at have sex. Impotens er ikke en afspejling af dit generelle helbred og din form og har ofte intet at gøre med, hvor tiltrukket du er af din partner.

Der er mange mulige årsager til impotens, både fysiske og psykologiske.

Hvordan påvirker impotens forholdet og selvtilliden hos mænd?

Impotens har ofte en negativ indvirkning på parforholdet. Par kan føle sig mindre tæt knyttet til hinanden. Mænd kan føle sig mindre maskuline og miste deres selvtillid. Dette kan føre til depression, hvilket kan forværre impotens. Impotens kan også forårsage angst og stress for begge partnere.

Den gode nyhed er, at impotens ofte kan behandles, uanset årsagen. I mange tilfælde er det eneste, der er nødvendigt, en ændring af livsstil eller en anden medicinering. Andre gange kan det være nødvendigt med kirurgi eller implantater.

Hvis du tror, at du måske har erektil dysfunktion, skal du tale med din læge. Han eller hun kan hjælpe med at fastslå årsagen og anbefale behandlingsmuligheder. Lad være med at skamme dig over din impotens.

Hvordan ved man, om man lider af impotens, og hvornår skal man søge lægehjælp?

Hvis du har problemer med at opnå eller opretholde en erektion mere end 25 procent af tiden, kan du have erektil dysfunktion. Hvis dette påvirker dit forhold eller din selvtillid, er det vigtigt at søge lægehjælp. Din praktiserende læge kan henvise dig til en specialist med henblik på yderligere vurdering og behandling. Impotens er ikke altid let at tale om, men lad ikke forlegenhed forhindre dig i at få den hjælp, du har brug for.

Sådan snakker du med din partner om din impotens

Det er vigtigt at tale med din partner om din impotens. Han/hun kan føle sig lige så frustreret og ked af det som dig. Impotens kan lægge pres på parforholdet, så det er vigtigt at åbne op og tale om, hvordan du har det. Du kan også overveje at søge rådgivning om dit forhold hos en sexolog eller en parterapeut alt efter, hvad jeres behov måtte være. Det er også vigtigt, at du og din partner kan være ærlige over for hinanden og snakke frit fra hjertet, så I begge har det godt med den svære situation.